Η Σκύρος

Mισή Κυκλαδίτισσα και μισή Σποραδοπούλα, η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Το νότιο τμήμα του νησιού με κυκλαδίτικο χρώμα έχει ελάχιστη βλάστηση, ενώ το βόρειο είναι καλυμμένο με πυκνά καταπράσινα πευκοδάση που κατεβαίνουν ως τις ακρογιαλιές! Ευλογημένη με τις χάρες και των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων η Σκύρος δίνει στον επισκέπτη της πολλές και διαφορετικές επιλογές. 

  • Δραστηριότητες : 

Το νησί χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις, διαθέτει λόφους με πεύκα, βραχώδη ορεινά τοπία, ειδυλλιακές απόμερες ακρογιαλιές, πανέμορφους ορμίσκους, εκτεταμένες παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές, την περιοχή Natura στο νότιο τμήμα συνθέτοντας ένα φυσικό και γεμάτο παραλλαγές ανάγλυφο. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα για πεζοπορίες σε πανέμορφα φυσικά μονοπάτια, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, off-road διαδρομές με μηχανή ή με 4×4 οχήματα, wind surfing, θαλάσσιο σκι και εκδρομές με καϊκια και ιστιοπλοϊκά για το γύρο του
νησιού.

  • Αξιοθέατα :

Μνημείο Rupert Brooke : Η πλατεία της αιώνιας ποίησης στον Παλαιόπυργο πρέπει να ’χει το ωραιότερο όνομα και θέα στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται το ορειχάλκινο άγαλμα προς τιμή του Ρούπερτ Μπρουκ. Ο άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ, πέθανε εν πλω στις 23 Απριλίου 1915, υπηρετώντας στη Βασιλική Ναυτική Μεραρχία κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο κι ετάφη στο πλησιέστερο λιμάνι, που έτυχε να είναι η Σκύρος κοντά στις Τρεις Μπούκες πριν από το ναύσταθμο. Tο γλυπτό είναι έργο του M. Tόμπρου.

  • Αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου :

Η Σκύρος διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο με σπουδαία ευρήματα καθώς η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαιότητα. Το αρχαιολογικό μουσείο ιδρύθηκε το 1963 και βρίσκεται στη Χώρα, δίπλα στη πλατεία Μπρουκ. Στο μουσείο υπάρχουν δύο αίθουσες με αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 – 1900 π.Χ.) έως τη ρωμαϊκή περίοδο ( 1ος αιώνας π.Χ.).

Θα βρείτε ιδιαίτερα αξιόλογη την ευρεία συλλογή από κεραμικά που ανακαλύφθηκαν κυρίως στη Χώρα και το Παλαμάρι, από κοσμήματα, όπως περιδέραια και καρφίτσες αλλά και σύνεργα μελισσοκομίας από το 2800 π.Χ. Μια ιδιαιτερότητα του μουσείου είναι ο ειδικά σχεδιασμένος χώρος όπου αναπαριστά ένα σκυριανό σπίτι, ακριβώς όπως ήταν χρόνια πριν, με τα οικιακά σκεύη, τα διακοσμητικά αλλά και τις παραδοσιακές φορεσιές.

  • Αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου :

Στη θέση Παλαμάρι, που βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της Σκύρου 13 χλμ. ΒΔ της Χώρας, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία, ένας οικισμός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Πρόκειται για ένα πολύ καλά οχυρωμένο οικισμό – λιμάνι, έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου της πρώιμης και μέσης περιόδου του Χαλκού (2500 – 1800 π.Χ.).Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια οικημάτων και δρόμων, και είναι εμφανής η οργανωμένη πολεοδομία του οικισμού. Στην παραλία του οικισμού
υπάρχουν ακόμα ίχνη και ερείπια του λιμανιού, το οποίο είχε εμπορικές επαφές με τις Κυκλάδες, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ο οικισμός διέθετε οργανωμένη πολεοδομία, με δρόμους, κεντρικούς αγωγούς και εντυπωσιακές οικίες. Σε δωμάτια και αυλές εντοπίστηκαν λιθόκτιστα πεζούλια, εστίες, φούρνοι και διαμορφωμένα δάπεδα. Βρέθηκαν επίσης πολυάριθμα αγγεία, λίθινα εργαλεία και σκεύη, οστέινα εργαλεία, μεταλλικά σκεύη, υπολείμματα επεξεργασίας οψιανού και τοπικού πυριτόλιθου. Τα περισσότερα από τα ευρήματα του Παλαμαρίου, εκτίθενται σε ειδική προθήκη στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου. Τα ερείπια του τείχους καθώς και ο σχεδιασμός του υποδηλώνουν ότι ο οικισμός είχε καλή οχύρωση, ενισχυμένη με ογκώδεις πεταλόσχημους προμαχώνες, προτείχισμα, τάφρο και φράγμα λίθων.

  • Κάστρο Σκύρου και Μονή Αγ.Γεωργίου :

Η καστροπολιτεία βρίσκεται χτισμένη σε ένα βράχο ύψους 179 μέτρων, στο ψηλότερο σημείο της Χώρας της Σκύρου. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού αφού εκεί έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του νησιού. Τόπος μυθικός και αρχέγονος, κατοικήθηκε από Πελασγούς, Κάρες, Κρήτες, Δόλοπες και Αθηναίους, και μυθικές προσωπικότητες όπως ο βασιλιάς Λυκομήδης, ο Αχιλλέας και ο Θησέας. Στο μέρος αυτό, σκοτώθηκε από τον Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας, ενώ εδώ κρύφτηκε και ο Αχιλλέας ντυμένος γυναίκα προσπαθώντας να αποφύγει τον Τρωικό πόλεμο. Η θεμελίωσή του, ξεκινά λίγο πριν την έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν οι Αθηναίοι οχυρώνουν το σύνολο του οικισμού με εξωτερικό τείχος και την Ακρόπολή του με δεύτερη σειρά οχύρωσης. Η Ακρόπολη
οχυρώνεται εκ νέου στα θεμέλια της αρχαίας οχύρωσης, τα τείχη δέχονται επάλληλες επιδιορθώσεις και συμπληρώσεις, κατασκευάζονται υδατοδεξαμενές και οικίες.

Κατά τους Ύστερους Οθωμανικούς χρόνους ο χώρος λειτουργεί περιστασιακά ως καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου, με τις οικογένειες να διατηρούν ένα δεύτερο νοικοκυριό εντός του οχυρωμένου κάστρου, ενώ μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης και την σύσταση του Ελληνικού Κράτους το μνημείο εγκαταλείπεται. Στο Κάστρο συναντούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους. Χτίστηκε από τον στρατηγό και Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963 μ.Χ., ύστερα από υπόσχεση που έδωσε στον φίλο και πνευματικό του Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τον οποίο αναγκάστηκε να αφήσει άρρωστο στη Σκύρο πηγαίνοντας να ανακτήσει την Κρήτη από τους κατακτητές Σαρακηνούς και το Ισλάμ και να την επαναφέρει στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία! Πιο πάνω σε δεύτερο επίπεδο, βρίσκεται o αποκατεστημένος Ναός της Επισκοπής που ιδρύθηκε το 895 μ.Χ., επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Σοφού και είναι ο παλαιότερος της Σκύρου.

  • Μουσείο Μάνου Φαλταϊτς :

Το μουσείο αυτό είναι από τα πρώτα λαογραφικά και πολιτιστικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζεται στο αρχοντικό των Φαλταγηδών, μιας παλιάς αρχοντικής οικογένειας της Σκύρου, με ρίζες στο Βυζάντιο,απόγονος της οποίας είναι και ο κ. Μάνος Φαλτάϊτς. Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής της Σκύρου από παλιότερες εποχές, σπάνια κεντήματα, κεραμικά, πορσελάνες, υφαντά, ξυλόγλυπτα έπιπλα και σκεύη, αλλά και θρησκευτικά κειμήλια, άμφια και αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν
και τα άλλα εκθέματα του μουσείου, όπως παλιά χειρόγραφα και έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, έργα τέχνης γνωστών γλυπτών και πίνακες του Μάνου Φαλτάϊτς.

  • Σκυριανά αλογάκια :

Τα σκυριανά αλογάκια είναι προστατευόμενο είδος και ζουν στο όρος Κόχυλας στη νότια Σκύρο, περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας (Natura, IBA). Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα.
Θεωρείται ότι είναι απόγονος των αλόγων που ο Αχιλλέας είχε μαζί του όταν πήγε στην Τροία. Είναι συνδεδεμένο με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτής της φυλής τα άλογα που απεικονίζονται στην ζωοφόρο του Παρθενώνα. Υποτίθεται ότι αυτά τα αλογάκια τα φέρανε στο νησί οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. Αιώνα. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 300 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 190 ζουν στη Σκύρο και είναι προστατευόμενο είδος. Φτάνουν σε ύψος συνήθως μέχρι 1.10 μ. και ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπό τους, αλλά και τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο. Είναι είδος συντροφικό, ήρεμο και κατάλληλο για δραστηριότητες για παιδιά και ιπποθεραπεία.

  • Το αρχαίο λατομείο πωρόλιθου “Πουριά” :

Το αρχαίο λατομείο βρίσκεται στη θέση Πουριά. Εκεί θα δείτε τους εντυπωσιακούς βράχους να ορθώνονται στη θάλασσα και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου. Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένα μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό εκκλησάκι που έχει σκαλιστεί κυριολεκτικά πάνω στο βράχο. Στις δύο πλευρές του μικρού ναού βρίσκονται το αρχαίο λατομείο και ο Ανεμόμυλος με θέα το απέραντο Αιγαίο.

 

Τα τελευταία νέα

Η ιστορία του νησιού

Στα προϊστορικά χρόνια πρώτοι κάτοικοι της Σκύρου εμφανίζονται οι Κάρες, οι Πελασγοί συγγενείς των Κρητών εξ ου και «Πελασγία», οι Μάγνητες εξ ου και «γη των Μαγνήτων» και οι Δόλοπες, πειρατές στην Σκύρο εξ ου και «Δολοπία». Μετά τη νεολιθική περίοδο από το 5550 π.Χ. – 2900 π.Χ. η Σκύρος αναπτύσσει σχέσεις με βόρειο Αιγαίο, […]

Μυθολογικοί ήρωες

Θησέας Η παράδοση αναφέρεται στην παρουσία του Θησέα στη Σκύρο κατά την αρχαιότητα. Ο Σκύριος ήταν πατέρας του Αιγέα. Ο Θησέας ήταν γιός του Αιγέα και της Αίθρας. Ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Αιγέας γυρνώντας κάποτε από το µαντείο των ∆ελφών, πέρασε από την Τροιζήνα. Εκεί γνώρισε την Αίθρα, την κόρη του βασιλιά Πιτθέα. Από […]

Σκύρος: Οδηγός για αξέχαστες διακοπές

Σχεδιάζετε να εξερευνήσετε την πανέμορφη Σκύρο; Αυτό το άρθρο σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να οργανώσετε ένα αξέχαστο ταξίδι, γεμάτο με εκπληκτικές εμπειρίες.